Darmowa dostawa od 120,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Batony proteinowe – czy można je jeść codziennie?

2025-05-19
Batony proteinowe – czy można je jeść codziennie?

Jeśli zajrzysz do alejki z przekąskami w supermarkecie, zauważysz szeroki wybór batonów białkowych. Wiele z nich przedstawia się jako „zdrową” przekąską, która dobrze smakuje i służy zdrowiu… ale czy naprawdę tak jest? Skład i poziom cukru w niektórych z nich mogą budzić wątpliwości, zwłaszcza jeśli sięgasz po nie codziennie. Na szczęście są też batony, które naprawdę warto włączyć do diety. W tym artykule przyglądamy się składom, plusom i minusom oraz polecamy najzdrowszą opcję.

Batoniki proteinowe – czym są i co zawierają

Batony białkowe to mieszanka źródeł białka, węglowodanów (takich jak owoce, płatki owsiane czy zboża) oraz tłuszczów (pochodzących z orzechów, olejów, nasion). W zależności od produktu niektóre batony zawierają również dodatek witamin i składników mineralnych.

Oto jakie źródła białka stosuje się najczęściej w batonach:

  • Izolat białka serwatkowego – produkt uboczny przy produkcji sera. Serwatka to najczęściej stosowane białko w batonach białkowych. Wyróżnia się wysoką przyswajalnością i dostarcza kompletu aminokwasów. Jednak wiele osób skarży się, że negatywnie wpływa na trawienie i stan skóry.

  • Białko roślinne – na rynku pojawia się coraz więcej opcji batonów wegańskich zawierających białka roślinne np. grochu, które jest wolne od alergenów i zawiera sporo BCAA (aminokwasów rozgałęzionych). Inne popularne źródła białka roślinnego to białko sojowe, ryżowe, z pestek dyni oraz konopne.

  • Orzechy i nasiona – dobrym źródłem białka są także orzechy takie jak nerkowce czy migdały. Są one również dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. W batonach Vivo Life znajdziesz mieszanki nerkowców, migdałów i orzechów makadamia oraz łuskane nasiona konopi, które wzbogacają batony również w składniki mineralne.

Zalety jedzenia batoników proteinowych

Wygoda w codziennym życiu stała się dziś na wagę złota. Przy szybkim tempie i natłoku obowiązków trudno czasem zadbać o zdrowe odżywianie, zwłaszcza gdy wokół tyle łatwo dostępnych, smacznych, lecz niezdrowych przekąsek. Warto więc mieć pod ręką dobrej jakości baton białkowy. To szybkie i pożywne źródło energii, które sprawdzi się w każdej sytuacji.

Przykłady najważniejszych zalet batonów proteinowych:

  • Są poręczne i wygodne – batony białkowe są niewielkie, więc łatwo zmieszczą się w torbie czy plecaku. W przeciwieństwie do tradycyjnego posiłku nie wymagają przygotowania, sztućców ani podgrzewania.

  • Stanowią zdrowszą alternatywę dla zwykłych batonów – jeśli odczuwasz ochotę na coś słodkiego, baton proteinowy o dobrym składzie może być o wiele zdrowszym zamiennikiem klasycznych batoników czekoladowych czy wafelków.

  • Dostarczają łatwo przyswajalnego białka – każdego dnia potrzebujemy pozyskać białko, aby utrzymać zdrowie mięśni i wspierać procesy odbudowy w organizmie. Batony białkowe mogą pomóc nam uzupełniać ten makroskładnik. Pamiętaj jednak, że powinny one stanowić dodatek do diety, a nie jego główne źródło.

  • Zwiększają uczucie sytości – białko pomaga na dłużej utrzymać sytość po jedzeniu, co sprawia, że w ciągu dnia mniej podjadasz.

Wady jedzenia batoników proteinowych

Często mówi się, że wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. W związku z tym nie ma nic złego w codziennym sięganiu po baton białkowy, o ile wybierasz ten naprawdę dobrej jakości. Niestety, nie wszystkie produkty dostępne na rynku są zdrowe i warte uwagi (właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć własny baton).

Po czym poznać złej jakości batoniki proteinowe:

  • Zawierają dużo cukru – wiele batonów dostępnych w supermarketach zawiera dodany cukier, którego nadmiar jest dla nas szkodliwy. Codzienne sięganie po takie przekąski sprzyja przybieraniu na wadze, odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a także zwiększa ryzyko próchnicy.

  • Mogą zaburzać proces trawienia – batony zawierające białko serwatkowe mogą u niektórych osób powodować problemy trawienne. Z kolei białka roślinne są na ogół łagodniejsze dla układu pokarmowego i lepiej tolerowane.

  • Mają dodatek sztucznych barwników i aromatów – najlepiej sięgać po batony bazujące na naturalnych składnikach. Regularne spożywanie sztucznych dodatków i konserwantów może negatywnie wpływać na zdrowie.

Jak wybrać dobrej jakości baton proteinowy?

Podsumowując, codzienne spożywanie batonów białkowych może być zdrowym urozmaiceniem diety, jednak ważne jest, aby wybrać produkt o wysokiej jakości. Na co zwracać uwagę przy zakupach?:

  • Skład – batonik ten oprócz białka dobrze, aby zawierał inne prozdrowotne składniki np. witaminy, zdrowe tłuszcze, składniki mineralne i błonnik.

  • Brak sztucznych dodatków – wiele batonów białkowych zawiera sporo cukru, tłuszczów trans, barwników czy konserwantów, co sprawia, że nie różnią się one od klasycznych batonów. Wybieraj więc takie, które są pozbawione tego typu dodatków oraz mają prostą i zdrową listę składników.

  • Roślinne źródło białka – jeśli ze względów zdrowotnych lub rodzaju stosowanej diety unikasz produktów odzwierzęcych, sięgaj po batoniki, które bazują na białku roślinnym.

  • Opakowanie pochodzące i nadające się do recyklingu – coraz ważniejszym kryterium wyboru jest także ekologiczny aspekt produktu. Wybieraj batony pakowane w materiały przyjazne środowisku, pochodzące z recyklingu i nadające się do ponownego przetworzenia. Dzięki temu minimalizujesz negatywny wpływ na planetę i wspierasz zrównoważony rozwój.

Batoniki białkowe Vivo Life – sposób na zdrową przekąskę

Wypróbuj batony Vivo Life Plant Protein Bar – łatwy sposób na codzienną porcję białka! Jeśli szukasz produktu, który bez problemu włączysz do swojej diety, Vivo Life Plant Protein Bar będzie trafnym wyborem. Zawiera 16 gramów białka pochodzenia roślinnego, a także witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze. Dostępny jest w opakowaniach po 12 sztuk.

Bibliografia:


1. Delli Bovi AP i in., Obesity and Obesity Related Diseases, Sugar Consumption and Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixtures: The Pediatric and Odontologist Point of View, Transl Med UniSa. 2017 Jul 1:16:11-16.
2. Vasconcelos QDJS i in., Whey protein supplementation and its potentially adverse effects on health: a systematic review, Appl Physiol Nutr Metab. 2021 Jan;46(1):27-33.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 84 opinii

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel