Przepis na odżywczy sos proteinowy do makaronu

Chcesz dodać swoim potrawom wyrazistości i wartości odżywczych? Wypróbuj ten wegański sos z suszonych pomidorów, migdałów i świeżej bazylii. Ma intensywny smak, gładką konsystencję i jest pełen roślinnego białka dzięki dodatkowi bezsmakowej odżywki wegańskiej. Świetnie sprawdzi się do makaronu, pieczonych warzyw, na kanapki albo jako baza do domowej pizzy. Zrób go raz – a prawdopodobnie zostanie z Tobą na dłużej.
Składniki:
4 suszone pomidory
2 duże i posiekane świeże pomidory
1 ząbek czosnku
10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
1-2 łyżeczki białej pasty miso (opcjonalnie)
130 ml wody
sok z połówki cytryny
duża szczypta soli
30 g wegańskiej bezsmakowej odżywki białkowej Vegan Protein Vivo Life
40 g migdałów
duża garść liści bazylii
Przygotowanie:
Wrzuć do blendera wszystkie składniki oprócz odżywki białkowej, migdałów i bazylii.
Zmiksuj, aż powstanie jednolity sos. Następnie wsyp odżywkę i ponownie zmiksuj, żeby składniki dobrze się połączyły.
Dodaj migdały i listki bazylii, po czym miksuj krótko – tylko tyle, by zachować lekko ziarnistą strukturę. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Na koniec spróbuj i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
