Przepis na wegańskie batoniki proteinowe z nutą kawy

Szukasz szybkiej regeneracji, zdrowej energii i świetnego smaku w jednym? Sięgnij po wegańskie batony proteinowe z delikatnym kawowym akcentem. To idealna przekąska, jeśli chcesz zadbać o mięśnie i dostarczyć sobie solidną porcję białka roślinnego bez zbędnych dodatków. Każdy kęs tych batonów to połączenie wyśmienitego smaku kawy i czekolady, które zapewni Ci niezbędne paliwo do efektywnych treningów i pokonywania codziennych wyzwań. Dzięki tym batonom łatwo połączysz zdrowe odżywianie ze sportową motywacją i nagrodzisz się smakiem, na który naprawdę zasługujesz.
Składniki na ciasto ciasteczkowe
- 200 g mielonych migdałów
- 2 miarki białka roślinnego Vivo Life Perform wanilia madagaskarska
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- 3 łyżki mielonej kawy
- 1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodzika)
- 2 łyżki napoju migdałowego
Składniki na polewę czekoladową
- 100 g ulubionej czekolady w tabliczce
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
Opcjonalne dodatki
- wiórki kokosowe
- posiekane orzechy
- liofilizowane owoce
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto (oprócz napoju migdałowego) zmiksuj w malakserze. Dodaj mleko migdałowe i miksuj, aż masa będzie gładka.
- Wyłóż naczynie (ok. 19x14 cm) papierem do pieczenia. Przełóż masę i równomiernie rozprowadź na grubość ok. 2-3 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i pokrój na 4-5 batonów. Włóż z powrotem do zamrażarki na 1 godzinę, aby stwardniały.
- Na 20 minut przed wyjęciem batonów, roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól, wymieszaj i ostudź przez 5 minut.
- Wyjmij batony z zamrażarki. Obtaczaj każdy baton w czekoladzie, używając widelców. Układaj na kratce. Gdy czekolada lekko zastygnie, powtórz proces i posyp dodatkami. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
1 porcja = kalorie: 643; 27,2 g węglowodanów; 25,3 g białka; 50,6 g tłuszczu.
Polecane
