Przepis na wysokobiałkowy sos do makaronu
2025-07-21

Masz ochotę na coś pysznego, sycącego i pełnego białka, ale nie chcesz spędzać całego dnia w kuchni? Oto ekspresowy przepis na kremowy sos do makaronu, który nie tylko nasyci, ale też zadba o Twoją formę. Sekretny składnik? Bezsmakowa odżywka białkowa w wersji wegańskiej! Przekonaj się, jak łatwo można połączyć zdrowie, smak i prostotę.
Składniki na sos
- ½ szklanki nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki wegańskiej bezsmakowej odżywki białkowej Vegan Protein
- ¼ łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- szczypta soli
Makaron
- 80 g spaghetti
- 1 szklanka zielonego groszku
Przygotowanie
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po ugotowaniu odcedź makaron, zachowując 1 szklankę wody z gotowania. Makaron zostaw w garnku.
- Wszystkie składniki na sos wrzuć do blendera, dodaj ½ szklanki zachowanej wody z makaronu i miksuj na gładki krem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej stopniowo więcej wody.
- Wymieszaj sos z makaronem w garnku, dorzuć groszek, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Przełóż do miski i rozkoszuj się zdrowym obiadem!
1 porcja = kalorie: 401 kcal; 42,1 g węglowodanów; 20 g białka; 18 g tłuszczu.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2025