Darmowa dostawa od 120,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na wysokobiałkowy sos do makaronu

2025-07-21
Przepis na wysokobiałkowy sos do makaronu

Masz ochotę na coś pysznego, sycącego i pełnego białka, ale nie chcesz spędzać całego dnia w kuchni? Oto ekspresowy przepis na kremowy sos do makaronu, który nie tylko nasyci, ale też zadba o Twoją formę. Sekretny składnik? Bezsmakowa odżywka białkowa w wersji wegańskiej! Przekonaj się, jak łatwo można połączyć zdrowie, smak i prostotę.

Składniki na sos

  • ½ szklanki nerkowców
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki wegańskiej bezsmakowej odżywki białkowej Vegan Protein
  • ¼ łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta soli

Makaron

  • 80 g spaghetti
  • 1 szklanka zielonego groszku

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu odcedź makaron, zachowując 1 szklankę wody z gotowania. Makaron zostaw w garnku.
  3. Wszystkie składniki na sos wrzuć do blendera, dodaj ½ szklanki zachowanej wody z makaronu i miksuj na gładki krem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej stopniowo więcej wody.
  4. Wymieszaj sos z makaronem w garnku, dorzuć groszek, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  5. Przełóż do miski i rozkoszuj się zdrowym obiadem!

1 porcja = kalorie: 401 kcal; 42,1 g węglowodanów; 20 g białka; 18 g tłuszczu.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 80 opinii

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel