Przepis na białkowe ciasteczka z czekoladą, tahini i figami
2025-04-23

Wegańskie i zdrowe ciasteczka proteinowe z pysznym połączeniem czekolady, tahini i fig. Idealne jako przekąska, która wspiera zdrowie układu mięśniowego i kostnego.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki migdałowej
- ½ szklanki tahini
- ½ szklanki masła orzechowego
- 1 porcja białka wegańskiego PERFORM + BCAA - Surowe kakao
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka posiekanych suszonych fig
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę migdałową, białko roślinne, kakao i sól. Dodaj tahini, masło orzechowe oraz syrop klonowy. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dodaj posiekane figi i całość dobrze połącz.
- Przełóż ciasto do lodówki na 30 minut – nie pomijaj tego kroku, jeśli zależy Ci na idealnie miękkich i ciągnących ciasteczkach!
- W czasie gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj „lniane jajka”. Wymieszaj siemię lniane z 6 łyżkami wody i odstaw na 10 minut, aż zgęstnieje.
- Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj lniane jajka i sodę oczyszczoną. Formuj ciasteczka i układaj na blasze. Piecz przez 10-12 minut.
- Odstaw ciasteczka do przestygnięcia na około 5 minut i gotowe – smacznego!
Z jednego przepisu wychodzi 5 ciasteczek.
1 porcja = 549 kcal, 46,1 g węglowodanów, 20,6 g białka, 35,6 g tłuszczu.
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2025