Przepis na chlebek bananowy z orzechami pekan
2025-03-24

Pyszny i pożywny chlebek bananowy z mąki pełnoziarnistej, orzechów pekan z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej.
Kalorie: 179, Węglowodany: 22,5 g, Białko: 8,6 g, Tłuszcz: 7,1 g
Składniki:
- 1,5 szklanki przesianej przez sito mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki Białka wegańskiego PERFORM PRO - Wanilia madagaskarska
- 2 duże dojrzałe banany
- ¾ szklanki musu jabłkowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C i natłuść keksówkę olejem kokosowym.
- W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody i odstaw do zgęstnienia – to wegański zamiennik jajka.
- W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę, dodaj mus jabłkowy, namoczone siemię lniane i wodę.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, białko roślinne, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i gałkę muszkatołową.
- Połącz suche i mokre składniki, dodaj orzechy pekan i wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz przez około 60 minut.
- Odstaw do ostygnięcia przed podaniem.
- Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2025
Polecane

Białko wegańskie PERFORM + BCAA - Wanilia madagaskarska (26 porcji / 936 g)
169,95 zł brutto1699.50 pkt.