Darmowa dostawa od 120,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na chlebek bananowy z orzechami pekan

2025-03-24
Przepis na chlebek bananowy z orzechami pekan

Pyszny i pożywny chlebek bananowy z mąki pełnoziarnistej, orzechów pekan z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej.

Kalorie: 179, Węglowodany: 22,5 g, Białko: 8,6 g, Tłuszcz: 7,1 g

Składniki:

  • 1,5 szklanki przesianej przez sito mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki Białka wegańskiego PERFORM PRO - Wanilia madagaskarska
  • 2 duże dojrzałe banany
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i natłuść keksówkę olejem kokosowym.
  2. W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody i odstaw do zgęstnienia – to wegański zamiennik jajka.
  3. W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę, dodaj mus jabłkowy, namoczone siemię lniane i wodę.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, białko roślinne, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i gałkę muszkatołową.
  5. Połącz suche i mokre składniki, dodaj orzechy pekan i wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  6. Piecz przez około 60 minut.
  7. Odstaw do ostygnięcia przed podaniem.
  8. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 58 opinii
pixel